maandag 17 juli 2017

Verschil in eiwitpoeder

Je hebt besloten om gebruik te gaan maken van een eiwitpoeder om zo makkelijker jouw eiwitbehoefte binnen te krijgen, maar er is zoveel keus in omloop dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Het is alleen al een opgave om te kiezen tussen verschillende productmerken en talloze smaken.
In dit bericht hoop ik jou een beetje op weg te helpen en uit te leggen waar de verschillende eiwitten voor staan, wat ze doen en wanneer je de verschillende eiwitsoorten het beste kunt gebruiken. 

Whey eiwit


Whey eiwit wordt gezien als het ‘beste’ en meest gebruikte soort eiwit, maar waarom? Whey eiwit heeft deze status te danken aan de snelle manier waarop hij door het lichaam wordt opgenomen en verteerd. Dit is gunstig voor na het sporten, omdat spieren zich dan kunnen herstellen. Whey eiwit en eiwitten als voedingsstof in het algemeen helpen dit proces te versnellen. Whey bevat essentiële aminozuren die het lichaam nodig heeft nieuwe spiervezels op te bouwen. Hiermee verminderd de kans op spierpijn.

Whey eiwit wordt onderverdeeld in drie verschillende soorten: whey concentraat, whey isolaat en whey hydrolysaat. Alle drie zijn het prima eiwitten om te gebruiken voor na de training. Het verschil zit hem in concentratie van het product. Dit wil zeggen dat er in verhouding een hogere hoeveelheid eiwit aanwezig is, wanneer het poeder meer geconcentreerd is. In detail..

Concentraat eiwit

Dit is de meest standaard vorm. Bij een concentraat eiwit is het grootste gedeelte van koolhydraten, vet, lactose en mineralen gefilterd. Dit betekend dat het eiwit op een positieve manier bewerkt is zodat de eiwit concentratie hoger wordt. Concentraat eiwit heeft meestal een volle en duidelijke smaak.

Isolaat eiwit

Bij een isolaat product is het eiwit nog verder gefiltreerd dan bij concentraat eiwit. Dit betekend dat isolaat ook een nog hogere concentratie eiwit bevat. Hiermee bedoel ik simpelweg dat er bijvoorbeeld per 30 gram dosering 17 gram eiwit zit in een concentraat en 22 gram eiwit in een isolaat product. Doordat de eiwitten meer bewerkt zijn, zal de prijs hiervan wel hoger zijn. Dit wil helaas niet altijd zeggen dat de kwaliteit automatisch ook beter is. Dit is namelijk afhankelijk van de gehele samenstelling van het desbetreffende product.

Hydrolysaat eiwit

Bij een hydrolysaat zijn de eiwitten afgebroken in zogeheten peptide ketens. Dit betekend dat de eiwitten in stukken ‘geknipt’ zijn. Dit zorgt ervoor dat het eiwit sneller wordt opgenomen in het lichaam. Vooral vlak na het sporten is voordelig zoals hierboven al eerder is besproken. Hydrolysaat is duurder dan een concentraat en/of isolaat eiwitproduct. Hydrolysaat wordt van deze drie soorten het snelst opgenomen, maar de smaak hiervan is vaak ook minder. Dit komt doordat de stof heel puur is. De structuur wordt daarom wateriger. Het ligt natuurlijk aan je doel, training en niveau van hoe belangrijk jij dit vindt.

Caseïne eiwit

Caseïne eiwit is een eiwit dat juist langzamer in het lichaam wordt opgenomen en verteerd. Nu denk je misschien dat dit niet gunstig is, maar ook caseïne eiwit heeft zijn voordelen. In de nacht heeft bijvoorbeeld het lichaam ongeveer 8 uur geen eten. Dit betekend dat spieren niet gevoed en opgebouwd kunnen worden. Hierdoor zou je in theorie een minimale hoeveelheid van spieren kunnen verliezen. Doordat de caseïne langzaam verteerd en opgenomen wordt, is er dus een langzame afgifte van eiwitten in het lichaam. Hierdoor worden de eiwitten over een langere periode opgenomen en kan het spierafbraak tegenhouden. Caseïne eiwit kan daarnaast dus handig zijn als je een langere tijd geen eten tot je beschikking hebt of als je niet in de gelegenheid bent om te eten. Denk bijvoorbeeld aan de hoeveelheid pauzes op werk of onderweg. 

Als laatste wil ik zeggen dat het niet per sé nodig is om eiwit shakes te gebruiken. Je kunt ook makkelijk genoeg eiwit binnenkrijgen door alleen voeding, maar voor sommige mensen (vooral sporters)  is het een snelle en makkelijke manier, omdat je niet altijd in de gelegenheid bent om eten klaar te maken. Daarnaast is eiwit poeder heel puur en wordt het dus makkelijk opgenomen. Doe waar jij je prettig  bij voelt. Niks is verplicht. 

Liefs, Yvonne


Geen opmerkingen:

Een reactie posten