vrijdag 9 december 2016

Calorie talk

Let's talk about calories...
De koude winter is gekomen en bikini's hoeven we helaas niet meer aan. Toch betekent het niet een onjuist moment om te werken aan het lichaam. Juist de winter is perfect om jou lichaam naar gewenste vorm te krijgen.
Wanneer jij wilt afvallen is het natuurlijk belangrijk dat er ergens een verandering plaats vindt. Naast dat je meer kunt gaan sporten en/of bewegen in het dagelijks leven, kun je natuurlijk ook veranderingen aanbrengen in je voeding. Deze verandering kan op vele manieren.
Zo kun je denken aan verandering van productkeuzes, verandering van eetmomenten en verandering in hoeveelheid. Dit kan zich uiten in een lagere calorie-inname of een andere macro-verdeling (macronutriënten: koolhydraten, eiwitten en vetten). Dit alles kan helpen een persoonlijk streefgewicht te behalen. Natuurlijk hoef je niet gelijk alles aan te passen en zijn kleine aanpassingen vaak ook al voldoende om resultaat te kunnen behalen. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de persoon in kwestie en zijn of haar gezondheid. Iemand die bijvoorbeeld 2 kilo wilt verliezen heeft hier waarschijnlijk minder moeite mee als iemand die graag 12 kilo verliest.


Om gelijk even alle onduidelijkheid over calorieën weg te nemen. Calorieën en of macro's zijn niet persé nodig om te tellen. Voor de ene persoon kan het  fijn zijn dit bij te houden, voor de andere persoon levert dit extra stress en werkt het totaal niet. Mijn eerste tip is daarom één van de belangrijkste als het gaat om veranderingen in jou levensstijl:
1.       Wees je eigen individu
Doe wat goed voelt voor jou. Klinkt makkelijker dan het is, maar ieder is zijn eigen individu en ieder heeft ook zijn eigen lichaam. Wat werkt voor de één, hoeft niet te werken voor de ander. Ga er dus nooit vanuit wanneer twee mensen exact hetzelfde bewegen en/of eten ook hetzelfde resultaat behalen. Bepaald gedrag of eetgewoonten kunnen bij de één positief uitpakken en bij de ander geen verschil maken. Oneerlijk, maar waar. Ongeacht een gelijk geslacht, lengte en gewicht.

2.       Calorieën zijn niet slecht
Dat calorieën slecht zijn voor het lichaam is hopelijk voor iedereen ondertussen wel duidelijk. Van calorieën alleen wordt je niet persé te zwaar of val je gelijk kilo’s af. Weet dat je calorieën juist positief kunt gebruiken voor het gewenste resultaat. Vooral te weinig eten brengt op langer termijn meer negatieve gevolgen dan wanneer je een volwaardig voedingspatroon volgt. Een te strikt ‘dieet’ (dit woord wil ik eigenlijk niet noemen) houd je namelijk niet jarenlang vol. Zie een verandering niet als beperking, maar juist als verrijking voor een gezonde lichaam en geest op langer termijn. Het zal uiteindelijk een nieuwe levensstijl worden.

3.       Maak van een mug geen olifant
Misschien niet helemaal de juiste uitdrukking, maar wanneer het om calorieën gaat en het eten van iets ‘ongezonds’ hoeft dit helemaal niet jou progressie in de weg te staan. Er is alleen wel een valkuil. Vaak als mensen aan een koekje, chips of snoep zijn begonnen kunnen ze niet meer stoppen en wordt er besloten de hele zak op te eten. Bedenk hierbij dat dat ene koekje jou echt niet dikker maakt. Af en toe iets lekkers moet op zijn tijd zeker kunnen, maar die hele zak of die hele rol kan daarin tegen mogelijk wel roet in het eten gooien. Aan het einde van dag kun je het zo zien: er gaat een bepaalde hoeveelheid in en er wordt ook een bepaalde hoeveelheid verbrand. Als jij hetzelfde blijft eten en één extra koekje neemt, zal dit voor een minimum verschil in calorieën zorgen. Als jij dit in een tijdsbestek van een paar weken met een heel pak koekjes meermaals doet, dan zal het lichaam dit op den duur gaan merken. Er komt langzaam eigenlijk teveel binnen, wat kan zorgen voor langzaamaan meer gewicht op de weegschaal. Het is eigenlijk een sneaky spelletje waarvan je in het begin niks doorhebt. Geniet lekker van een koekje, maar laat je niet te snel verleiden tot teveel…

Liefs, Yvonne

1 opmerking: