donderdag 24 maart 2016

Hoe blijf je gemotiveerd tot aan de zomer?
Het verliezen van motivatie?
Een veel voorkomend probleem.. Hoe blijf je op lange termijn gemotiveerd om te bewegen.
Vaak heb je opeens bedacht je leven om te gooien en een gezondere levensstijl aan te nemen.
In het begin gaat dit goed en hou je de voorgenomen veranderingen vast.
Maar dan opeens zit je in de avond na werk lekker weggezakt op de bank, kijk je televisie en heb je geen zin. Ach, die ene keer overslaan kan toch wel?!


Toegeven of doorzetten?
Natuurlijk kun je een keertje overslaan, alleen bij veel mensen is het probleem dat die motivatie na een tijdje weggaat en ook niet meer terug komt. 
Iedere maandag zit die bank weer zo lekker, is het weer te koud of ben je moe na een dag werk of school. Excuses komen tevoorschijn en zo raak je steeds verder uit het ritme.
Doelen zijn niet meer in zicht en ook jouw ‘dreambody’ is nog niet te zien in de spiegel.
Zonde van je harde werk in het begin. Herkenbaar?
De zomer komt ook nu weer langzaamaan in zicht, dus dit is het punt om die motivatie niet te verliezen en door te zetten. Maar hoe pak je dit aan?

-Doe nieuwe oefeningen of activiteiten
Heb je simpelweg te weinig uitdaging of vindt je de sport niet meer leuk? Verander! 
Natuurlijk is het moeilijk gemotiveerd te blijven voor iets dat niet meer leuk is. 
Verander van oefeningen, doe een ander aantal herhalingen, haal inspiratie van social media en ga aan de slag. Dit houd je scherp, zorgt voor meer uitdaging en is ook nog eens beter voor je lichaam. 
Ook kun je challenges bedenken. Bijvoorbeeld: 15 push ups, 15 burpees en 100 keer touwtje springen, waarbij je niet stopt tot het aantal bereikt is. Of minimaal 100 kcal op de loopband verbranden in 10 minuten. Maak er een spelletje van. Dit leidt niet alleen af, het geeft achteraf ook nog eens meer voldoening als de challenge behaald is. Ook kun je bijvoorbeeld een klein wedstrijdje houden met je sportmaatje. Maak het leuk en heb plezier. 

-Probeer verschillende vormen van bewegen
Niet iedereen houdt van dezelfde soort sport.
De ene persoon vindt crossfit leuk, de ander bootcamp, zumba, dans lessen, groepslessen, teamsporten, fitness, wandelen, zwemmen, een hardloop groepje. Het kan allemaal. 
Zoek uit wat jij leuk vindt en waar jij motivatie voor kan vinden.
Als je ergens zonder plezier heen gaat, houd je het natuurlijk ook niet lang vol.
Sporten/bewegen moet namelijk niet aanvoelen als een verplichting. Je moet het zien als ontspanning, plezier of iets dat bijdraagt aan een gezondere levensstijl. Positieve effecten van het sporten komen dan vanzelf naar boven. 

-Verander van muziek
Dit kan heel motiverend werken. Alsmaar dezelfde muziek bij het rennen of in de sportschool is nogal saai. Een nieuwe afspeellijst kan zorgen voor net dat extra beetje pit in je workout, waardoor je net wat harder loopt of net nog een herhaling extra doet. 

-Zoek naar inspiratie

Heb je even te weinig inspiratie en zit je teveel in een routine training. Ga op zoek naar sportfilmpjes. kijk op Youtube, lees tijdschriften (zoals bijvoorbeeld womens health, mens health), lees verschillende blogs en bekijk websites. Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende kanalen om je inspiratie uit te halen. Dit brengt je vaak op nieuwe ideeën, waardoor je training een nieuw jasje krijgt. Ook dit zorgt voor meer plezier en uitdaging.  

-Planning
Bedenk aan het begin van de week wanneer je tijd hebt om te gaan sporten. Hierdoor ben je mentaal voorbereid. Daarbij kan het minder snel voorkomen dat je door drukte een uurtje bewegen moet overslaan. Plan het dus in. Nog een goede. Kleed je een uur/half uur van te voren alvast om. Op deze manier ben je minder snel geneigd op de bank te blijven zitten, omdat je letterlijk al klaar staat voor de workout. 

-Zoek een trainingspartner
Op deze manier voel je meer druk om te gaan. Je wilt de ander namelijk niet laten zitten of afbellen. Daarnaast wil je niet onder doen voor je vriend of vriendin. Motiveer elkaar om net iets meer uit de training te halen. Squat zij met 50kg? Natuurlijk ga jij dat ook proberen. Weinig tijd om elkaar te zien en af te spreken? Geen probleem. Een beetje kletsen, zweten, en samen werken aan een summerbody! Beter kan niet toch?! Win-win situatie!

Liefs, Yvonne

Geen opmerkingen:

Een reactie posten