dinsdag 28 mei 2019

Fermenteren kun je leren (incl. recept!) - by gastblogger Rachel

Fermenteren kun je leren - By gastblogger Rachel - 'Laatst had ik echt zo iets leuks meegemaakt'. Ik heb namelijk geleerd om te fermenteren! Heb je daar weleens van gehoord? Vroeger was dit de normaalste zaak. Je kunt je oma(‘s) of opa(‘s) daar eens over bevragen. Fermenteren houdt in dat je groentes (of fruit) snijdt en in een weckpot bewaard met (zout) water.

Nog geen koelkast
Vroeger werd dit vaak gedaan om groentes langer te kunnen bewaren en hiermee daadwerkelijk de winters te kunnen overleven. In die tijd waren er namelijk helemaal geen koelkasten of vriezers om etenswaren in te bewaren.



En dat is ook precies de reden waarom fermenteren nu onbekender is. Juist door die innovaties van koelkasten kon je ineen keer gewoon groentes bewaren, maar er wordt tegenwoordig ook veel toegevoegd aan het eten om het langer houdbaar te maken. Zoals suikers, natriumzout en toegevoegde stoffen zoals E-nummers.


Beter verteren van voedsel
Het fermenteren van groenten heeft eigenlijk veel meer (gezondheids)voordelen, buiten het langer houdbaar maken. Fermenteren helpt ook bij het verteren van voedsel. Wellicht herken je het wel; een opgezette buik, boeren laten, (stink)scheten, plakpoep. Dit zijn een aantal klachten/symptomen die je kunt herleiden aan het lastig kunnen verteren van voedsel.


Met fermenteren help je je lichaam alvast een ‘handje’. Met het fermenteren ontstaat er een ‘voor-vertering’. Je creëert als het ware een gunstige omstandigheid waarbij de (goeie) bacteriën, die al op de groentes van nature aanwezig zijn, zich kunnen vermenigvuldigen. Wanneer de (goeie) bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen, zullen ze de ‘structuren’ in de groentes ‘kleiner’ maken – zodat jij dit in je lichaam makkelijker kunt verteren én de voedingsstoffen beter kan opnemen.

Meer voedingsstoffen
Mijn 'buit' van het fermenteren. Hier zie je van links naar rechts: Kimchi, gemixte groentes & rode kool.


Niet alleen helpt fermenteren bij het beter verteren van voedsel, ook blijven de vitamines & mineralen langer bewaard. Én kunnen er zelfs nieuwe mineralen & vitamines tijdens het proces ontstaan. Dus het wordt ook nog eens voedingsrijker. Je kunt het én beter opnemen én je krijgt meer binnen. Tevens is het een natuurlijke vorm van probiotica (het zit bomvol goeie bacteriën die je écht nodig hebt voor een gezonde darmflora).

En het leuke is… het is ook nog eens best makkelijk, goedkoop & scheelt ruimte in de koelkast. Hier een simpel recept in 7 stappen:

1.    Je weegt een rode kool
2.   Je snijdt deze in kleine stukjes
3.   Je legt het in een bak en voegt daar Keltisch of Atlantisch zeezout bij (2% van het gewicht van de groente)
4.   Je kneedt de rode kool met het zout fijn, zodat er vocht vrij komt en het gaat glanzen
5.   Je pakt een schone weckpot
6.   Duwt de rode kool zo veel mogelijk in en stampt het met je vuist aan, totdat de rode kool onder het vocht staat
7.   En doet de deksel dicht. (eventueel kun je nog wat specerijen etc. aan toevoegen)

Vervolgens zet je het op een droge, koele en donkere plek neer. In ieder geval niet in zichtbaar zonlicht. Elke dag ‘ontlucht’ je de pot even. Dit houdt in dat je de pot even open en dicht doet. Je kunt een platte steen in de weckpot leggen, om ervoor te zorgen dat de rode kool echt onder het vocht blijft – want contact met zuurstof is niet erg handig. Dat kan het gaan oxideren. Na 5 dagen kun je het al opeten. Hoe langer het in de weckpot blijft, hoe zuurder de smaak wordt.


Wanneer je de smaak goed vindt en liever niet hebt dat 'ie zuurder gaat smaken, kun je het in de koelkast bewaren of op een andere plek waar het ongeveer 6 graden is, dan stopt het ‘fermenteerproces’. Ik ben erg benieuwd! Op Instagram deel ik je mijn ervaringen met het fermenteren. 



Blijf verder op de hoogte & volg me via: FacebookInstagramLinkedIn & Twitter.

Tot de volgende blog!



Liefs, Rachel



P.s. Zoek jij meer gezonde recepten of inspiratie? Mijn EBOOK bevat 45 pagina's om een gezond leven in de praktijk toe te passen.

Klik hier om direct te bestellen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten