vrijdag 29 maart 2019

Vertering: hoe zorg ik er voor dat dit optimaal werkt?


Buikpijn, opgeblazen gevoel, last van maagzuur en een vol gevoel; we kennen het allemaal. Dit zijn allerlei verschijnselen die horen bij het niet optimaal werken van de spijsvertering. En dat terwijl je spijsvertering zo enorm belangrijk is. Je spijsvertering zorgt er namelijk voor dat de voedingsstoffen die je binnenkrijgt uit je voeding worden opgenomen, waardoor je lichaam ze kan gebruiken. Maar om kort eerst eens even wat te vertellen over wat er nu precies gebeurd tijdens de spijsvertering, volgt hieronder een kleine uitleg.


Je spijsvertering is altijd afhankelijk van wat je hebt gegeten. De vertering duurt dan ook 24 tot 48 uur. Het begint altijd in de mond waaruit vervolgens het voedsel terechtkomt in de slokdarm. Na de slokdarm volgt de maag, dunne darm, dikke darm en als laatste de endeldarm. Bepaalde voedingsmiddelen zorgen ervoor dat je spijsvertering soepeler verloopt, maar daarentegen zijn er ook voedingsmiddelen die een goede spijsvertering juist tegen gaan. Bij slechte voeding zal je stoelgang dan ook anders gaan werken. Met slechte voedingsmiddelen worden producten bedoeld als: kauwgom, paprika, ui, knoflook, kool, light producten, producten die veel suiker en/of bevatten. Voorbeelden van producten die de vertering juist bevorderen zijn: volkoren brood, zilvervliesrijst, volkoren pasta, havermout, groente en fruit, linzen, kikkererwten en lijnzaad. Deze producten bevatten veel vezels welke de spijsvertering bevorderen. Ondanks dat het dus erg belangrijk is om voldoende vezels binnen te krijgen, zijn er nog een aantal factoren die bijdragen aan een optimale vertering. Welke dit zijn zal ik hieronder voor je opsommen:

1)    Drink voldoende water
Voldoende water drinken is erg belangrijk voor je gezondheid. De aanbeveling is om 1.5 tot 2 liter vocht per dag binnen te krijgen. Te weinig water kan zorgen voor obstipatie en hierdoor werkt je spijsvertering dus veel minder.

2)    Goed kauwen op je eten
In je speeksel zitten allerlei enzymen die helpen bij de vertering. Dit worden ook wel de ‘spijsverteringsenzymen’ genoemd. Als je goed kauwt op je eten wordt het eten in kleinere porties in je maag gebracht. Ook in de maag wordt het voedsel weer vermengd met een aantal enzymen. Al deze enzymen zijn erg belangrijk, want deze zorgen ervoor dat het voedsel beter wordt verteerd.

3)    Gebruik de juiste kruiden
Kruiden als kaneel, munt, gember en kardemon zijn kruiden die positief kunnen bijdragen aan de spijsvertering. Probeer daarom om deze kruiden vaak te gebruiken in bijvoorbeeld je thee, door de warme maaltijd of een beetje kaneel door de yoghurt.

4)    Beweeg!
De uitspraak ‘Zitten is het nieuwe roken’ klinkt je vast bekend in de oren. Kortgezegd wordt hier eigenlijk mee bedoeld dat het je spijsvertering niet ten goede doet, om de hele dag stil te zitten. Een gevolg hiervan is dat je voeding minder snel en ook minder goed opgenomen in je lichaam. Wandel bijvoorbeeld tijdens je lunchpauze, pak de trap in plaats van de lift of ren nog even een rondje na je werk.

5)    Probeer eens om ingelegde en gefermenteerde producten te consumeren
Ingelegde en gefermenteerde producten stimuleren de aanmaak van de spijsverteringssappen. Probeer eens zuurkool te eten of kimchi (gefermenteerde kool en groenten). Maar ook yoghurt is een goede keuze. Tevens zijn al deze producten goed voor onze darmflora. En een goede darmflora, staat voor een goede gezondheid!


Wat wel belangrijk om hierbij te weten is: iedereen is anders! Wat bij jou wel werkt, kan voor een ander weer niet werken en andersom. Kom er voor jezelf achter wat het beste bij jou past en zorg ervoor dat je lekker in je vel zit! Gevarieerd en gezond blijven eten is en blijft enorm belangrijk voor gezonde darmen!Tot de volgende keer weer!Liefs, Tessa (@tessavanamsterdam)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten