dinsdag 19 februari 2019

Winterdip.. Hoe kan je dit nog de laatste maanden aanpakken?

Afgelopen periode was het weer raak: korte, donkere dagen, kou, weinig zonlicht op je koppie en ook het vooruitzicht op echt warm weer is ver te zoeken. Dit alles kan er voor zorgen dat je je niet beter gaat voelen. Je bent snel moe, je zit niet zo lekker in je vel en je kan je erg futloos voelen. Alles kost extra energie en het wordt met de dag moeilijker om je bed uit te komen. Herken je je hierin? Lees dan vooral even verder om de laatste maanden voordat de zon weer optimaal gaat schijnen goed door te komen.

Tips tegen de ‘welbekende winterdip’:

1)    Ga lekker naar buiten!

Dit klinkt natuurlijk eigenlijk helemaal niet leuk om die kou in te gaan, maar het werkt écht! Vooral in de ochtend is dit goed om te doen. De ochtendlucht wordt ook wel ‘blauw licht’ genoemd en dit staat bekend om de productie van melatonine te remmen (dit is het hormoon dat ons slaperig maakt). Dit betekent dus dat als je in de ochtend naar buiten gaat, je sneller wakker wordt en dus minder snel last hebt van de welbekende dip. Hup, hardloopschoenen aan en een rondje rennen voordat je je dat begint! Achteraf zul je zeker geen spijt hebben!

2)    Vergeet niet om aandacht te besteden aan je vitaminen: met name vitamine D!

Vitamine D is een erg belangrijke vitamine die ervoor zorgt dat calcium wordt opgenomen uit de voeding. Ook zorgt deze vitamine voor een goede werking van de spieren en het immuunsysteem (extra belangrijk in de winter! ;) ). Vitamine D wordt gemaakt uit zonlicht (die we dus amper hebben in de winter..). Ons lichaam is in de mogelijkheid om onder invloed van zonlicht de vitamine D zelf te maken in onze huid. Ook kan je vitamine D vinden in vette vis, eieren en bak- en braadproducten. Toch hebben wij in de winter bijna allemaal een tekort aan deze vitamine omdat we niet genoeg zonlicht hebben en is het belangrijk om deze bij te slikken (naast dat het ook erg belangrijk is om goed en gezond te eten natuurlijk). De aanbeveling is om 10 microgram vitamine D te slikken in de vorm van tabletjes of druppeltjes. Neem deze in tijdens het ontbijt zodat het beter wordt opgenomen in combinatie met de vetten uit je ontbijt. Na een tijdje ga je zeker verandering voelen!

3)    Je dagelijkse voeding

Voeding kan enorm veel voor je betekenen; dit heeft mede ook invloed op hoe je je voelt…vandaar dat we bij nummer 3 aandacht besteden aan je voeding. Het is extra belangrijk om in de winter aandacht te besteden aan je voeding. Natuurlijk is dit het hele jaar door belangrijk, maar in de winter kan je lichaam die extra vitamientjes zéker wel gebruiken. Laat die zak snoep eens liggen (suiker zorgt er namelijk voor dat je je eigenlijk nog moeier en futlozer gaat voelen) en kies voor een fruitsalade of een cracker met avocado bijvoorbeeld. En over die avocado gesproken; je omega 3 inname bevorderen is in deze periode van het jaar ook erg belangrijk. Dit heeft onder andere invloed op je stemming. En natuurlijk hoef je niet alleen maar avocado te eten, maar kan je ook proberen om meer vette vis te eten (bonus! want hier zit ook veel vitamine D in) of tussendoor wat walnoten te eten. Gerechten bereiden met olijfolie is ook een goede bron van omega 3. Genoeg keuze dus! Verder is het ook belangrijk om voldoende groente en fruit te eten. Jezelf af en toe trakteren op iets lekkers moet ook zeker kunnen en zorgt ook voor een positieve mood.4)    Wees bewust van je eerste maaltijd!

Het is belangrijk om aandacht te besteden aan je eerste maaltijd. Zodra je ontbijt word je lichaam eigenlijk pas echt wakker geschut en dit is het eerste wat gebruikt wordt voor energie.  Je zet op deze manier de spijsvertering aan het werk. Zorg voor een goede combinatie van vetten, eiwitten en mogelijk complexe koolhydraten. Denk aan een bakje kwark met banaan en wat ongezouten noten, eieren met groenten of havermout aangemaakt met plantaardige melk met bessen of andere fruit naar keuze.

5)    Schrijf elke dag wat punten op waar je dankbaar voor bent

Probeer eens om elke dag een lijstje voor jezelf te maken met dingen waar je dankbaar voor bent. Maak dit lijstje bijvoorbeeld in de ochtend tijdens het nuttigen van een gezond en vullend ontbijtje en je zult zien dat je je dag meteen positief begint! Je kan bijvoorbeeld gedachten opschrijven waar je blij van wordt of noteer leuke dingen waar je naar uit kan werken. Genoeg keuze! Je begint je dag positief en vrolijk en je zorgt ervoor dat je op deze manier de winterdip een stuk makkelijker kan verslaan! Mocht die aanwezig zijn natuurlijk ;).

6)    Verminder stress!

Dit is natuurlijk wat makkelijker gezegd dan gedaan….maar oh zo belangrijk! Stress heeft een negatieve invloed op je stemming en in combinatie met een winterdipje kan dit het alleen maar erger maken. Belangrijk om dit aan te pakken dus. Boek bijvoorbeeld eens een lesje yoga om te ontspannen of lees ’s avonds lekker een boek met een warme kop thee (en een stukje chocolade…). Zorg dat je niet teveel aan je hoofd hebt en creeër structuur voor jezelf. Zo maak je het niet te druk voor jezelf en zorg je dat je niet teveel aan je hoofd hebt.

Hopelijk kan je aan de slag met deze tips en zullen ze je helpen om uit die stomme dip te komen. Gelukkig is het inmiddels al februari en voor je het weet zitten we in het weekend weer heerlijk op terras te genieten van de zon met een heerlijk drankje erbij (en niet te vergeten: vitamine D opdoen door de zon! ;) ). En vergeet niet, je bent niet de enige die hier last van heeft. Zodra de dagen nu langzaamaan weer langer beginnen te worden en de temperatuur steeds een beetje stijgt zal je je vanzelf ook weer wat fitter voelen.


Tot de volgende keer weer en succes!Liefs, Tessa

Geen opmerkingen:

Een reactie posten