zondag 1 mei 2016

IIFYM voor beginners #TIPS part 2
In mijn vorige blog (part 1) konden jullie al lezen wat IIFYM is, en wat de voordelen zijn.
Heb jij deze blog gemist, klik dan even hier. Vandaag geef ik jullie tips over hoe je het beste van start kunt gaan.
Of misschien ben jij al wel begonnen, maar kun je nog wat tips gebruiken.
Het geeft in ieder geval wat handvatten.

1. Een weegschaal & My Fitnesspall
Zonder het bijhouden en het precies wegen van je maaltijden wordt het geen succes. Het is namelijk wel de bedoeling dat je alles eerlijk invoert. Zo niet, dan zal ook het doel van dit eetpatroon totaal vervallen. Ja, ook die weegschaal in de keuken is van belang. 10 gram pindakaas in je mond is vaak een hele andere hoeveelheid dan 10 gram pindakaas op de weegschaal. Ga dus niet voor gokken, maar wees strikt. Op deze manier houd je jezelf ook niet voor de gek.

2. Oefenen
Het invoeren van producten in my fitnesspall zorgt ervoor dat jou productkennis aardig vergroot. Hoe langer je dit doet, hoe makkelijker het wordt. Zo weet je steeds makkelijker wat voor een voedingswaarde bepaalde producten hebben, en hoeveel je dus ongeveer nog mag eten als dit ingevoerd is. Het is in het begin een puzzel, maar oefening baard kunst. Geloof mij, het is echt de beste manier om bewust te worden van wat je eet.

3. Plannen
Plan de avond van te voren je eten in en gebruik hiervoor de app. Dit maakt het zoveel makkelijker. Op deze manier kom je er niet te laat achter, dat je bijvoorbeeld geen koolhydraten meer over hebt, terwijl je nog moet avondeten. Of juist nog 30 gram vet mag eten voor je naar bed gaat. Kortom, je komt niet voor verrassingen te staan. Dit maakt het easy. Je hoeft niet continue te denken over wat je nog mag of 'moet' gaan eten.

4. Cravings
Weet jij dat je zoiezo morgen een klein stukje chocola wilt. Plan dit in. Zo ben je voorbereid op iets dat toch wel gaat gebeuren. Heb je namelijk dat stukje chocola in je hoofd, dan gaat dit er vaak ook niet meer uit. Kan je er beter maar gewoon van genieten en heb je daarnaast de kans dat de macro's het gewoon toelaten. Dit geld overigens ook voor bijvoorbeeld de gezonde producten. Eet jij iedere dag magere kwark. Voer deze in de ochtend al in, zodat je zoiezo weet ruimte over te hebben. 

5. Geef je lichaam tijd
Laat je lichaam wennen aan deze nieuwe manier van eten en aan eventueel deze nieuwe hoeveelheid macro’s. Het kost tijd voordat je lichaam gewend is en al helemaal om resultaat te kunnen zien. Dit gaat helaas nou eenmaal niet van de ene op de andere dag. Haak dus niet na één week af. Als je volhoudt en netjes trackt kan dit de manier zijn voor nieuwe resultaten.

6. Foodprep
Ik geloof dat deze in al mijn ‘tip’ blogs voorkomt. Bereid je eten voor. Dit maakt het allemaal nog veeeeeel makkelijker. Alles staat klaar, macro’s vul je zo in, en je bent klaar voor de volgende dag. Nergens meer waaraan je hoeft te denken, behalve het in je mond stoppen.

7. Experimenteer
Experimenteer met macro’s. Wat werkt voor de één, hoeft niet te werken voor de ander. Ieder lichaam is uniek. Misschien werkt het voor jou heel goed om veel koolhydraten te eten, terwijl de ander juist met veel vetten zijn progressie bereikt. Zoek naar jou idealen. Geef ook hiervoor het lichaam de tijd. Minimaal 2-4 weken is gewenst.  Kan ingewikkeld zijn, maar uiteindelijk leer je je eigen lichaam steeds beter kennen en kun je daar op in spelen. Er is namelijk niet één manier die werkt!

8. Wees flexibel
Laat je niet gek maken. Maak jezelf niet te druk, wanneer je niet uitkomt met macro's. Een keer teveel is heus geen ramp. Maar wees wel consistent. Op deze manier kun je op een hele fijne manier ‘diëten’, al wil ik het absoluut niet zo noemen. Zie het als een bepaalde levensstijl. Het is minder streng, je eet niet constant hetzelfde en toch heb je een bepaalde controle.
Als laatste.. NO STRESS! Houd het jou de hele dag bezig en raak je obsessed van de cijfertjes, dan is dit misschien niet de manier voor jou. No worries, er bestaan genoeg andere manieren voor jou dreambody.
Dit waren mijn tips. Hopelijk heb ik je hiermee wat op weg kunnen helpen, en heb je genoeg inspiratie om van start te gaan. In dat geval; SUCCES!
Liefs, Yvonne

Geen opmerkingen:

Een reactie posten