zondag 9 november 2014

cardio VS weight training
De grote vraag rondom training. Moet ik nou cardio of gewichten training doen. 
Veel mensen zijn bang voor gewichten training en denken dat cardio veel meer calorieën/vet verbrand. Maar in werkelijkheid is dat niet zo. 
Cardio is niet persé slecht. Cardio heeft ook heel wat positieve effecten op je lichaam, maar andere effecten dan dat gewichten training heeft.
Het ligt er natuurlijk aan wat je persoonlijke doelen zijn. 


Wil jij de marathon gaan rennen, dan moet je natuurlijk cardio training doen. Maar wil je mooi slank, gespierd en gevormd lichaam, dan is cardio niet de oplossing. Gewichten training zorgt ervoor dat je spieren groeien en dat je lichaam sterker wordt.
Zelf heb ik ook een tijd alleen maar cardio gedaan. Het was super saai, mijn lichaam werd alleen maar zwakker en ik had continu zin in eten. Dat is natuurlijk niet wat je wilt. Ik ben zelf op internet gaan kijken en ik was al snel om. Nu doe ik al een hele tijd gewichten training en ik voel mij veel beter.  Daarnaast vindt ik het super leuk om te doen. Wat natuurlijk niet onbelangrijk is als je er 6 in de week wilt staan. Ik voeg wel is cardio toe, maar gewichten training is mijn basis. Als ik geen tijd heb voor de sportschool ga ik bijvoorbeeld hardlopen. Mijn lichaam is nu gespierder, ik voel me sterk, ik kan ontzettend veel eten en ik heb er plezier in. Altijd cardio put je lichaam uit en daar wordt je mentaal niet vrolijker van. Probeer met kleine veranderingen te beginnen en bouw het steeds verder uit. Ik weet zeker dat je er positieve effecten van zult ondervinden. Hopelijk heb ik jullie (vooral de vrouwen) overtuigt.

Gewichten training:
-Verbranding van calorieën/vet gaat na je training nog door.
-Je spieren groeien en je metabolisme gaat omhoog. 
-Spieren geven je lichaam vorm. 
-Het hormoon leptine zorgt ervoor dat je minder trek hebt in eten. Je honger gevoel wordt minder.
-Gewichten training zorgt voor een verhoging van de hormonen die het vet in je lichaam verbranden.
-Je voelt je beter en energieker. 

Cardio training:

-Verbranding van calorieën/vet stopt meteen nadat je klaar bent.  
-Zorgt ervoor dat je extra zin krijgt in eten. Je honger gevoel neemt toe. 
-Je voelt je vaak slap en uitgeput na een lange training. 
-Wel goed voor je hart, conditie/uithoudingsvermogen en botten.
-Mentaal kan het een gunstig effect hebben. Je maakt je hoofd leeg, (anti-stress effect).
-Je verliest vocht. Dat kan goed en slecht zijn, (licht eraan in welke situatie).
-Het breekt je spieren af, wanneer de glucose voorraad in het lichaam op raakt. Je lichaam haalt dan energie uit je spierweefsel om door te kunnen gaan. 


4 opmerkingen:

 1. Leuk dat je gewicht- en cardio training zo hebt opgesplitst. Zo is het meteen duidelijk :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heb jij het sporten jezelf aan geleerd met de gewichten enzo of heeft iemand je geholpen want hoe weet je of je t goed doet ik ben echt net begonnen met sporten en zou graag ook meer gewichten willen doen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hee Carolien! Ja ik heb het vooral mezelf aangeleerd. Ben begonnen met het kijken van veel youtube filmpjes. Daar heb ik zelf veel van geleerd. Zo kun je goed zien hoe je oefeningen moet uitvoeren. Je kan natuurlijk ook altijd iemand in de sportschool raadplegen! daar zijn ze voor;) In het begin is het altijd onwennig, maar mensen hebben alleen respect voor je! Bedankt voor je reactie en succes! Hopelijk heb je er iets aan:) Liefs, Yvonne

   Verwijderen