Pagina's

vrijdag 29 november 2019

Tips voor een goede nachtrust


Tips voor een goede nachtrust - Maar liefst 1 op de 5 Nederlanders slaapt slecht! Ze hebben moeite met inslapen, slapen niet goed door en staan daardoor moe op. Dit is natuurlijk super frustrerend en levert een hoop stress op. Een goede nachtrust is ontzettend belangrijk. Wanneer je slaapt worden er namelijk groei- en geslachtshormonen aangemaakt die het lichamelijk herstel ondersteunen. Het belangrijkste slaaphormoon is melatonine want die zorgt voor het inslapen, de diepte en duur van de slaap. Melatonine is een van de belangrijkste antioxidanten die het lichaam zelf aanmaakt! Of je voldoende melatonine aanmaakt hangt af van verschillende factoren.

De aanmaak van melatonine begint bij een aminozuur genaamd tryptofaan. Dit krijg je binnen door het eten van eiwitten. Vervolgens wordt dit overdag omgezet naar serotonine door middel van onder andere vitamine B3, foliumzuur, calcium, zonlicht en voldoende lichaamsbeweging. Wanneer het in de avond donker begint te worden, zet jouw lichaam serotonine om in melatonine.

Hieronder een aantal tips om je nachtrust te verbeteren

1.     Neem in de avond geen producten meer met cafeïne, theïne of theobromine.
Dit zit in koffie of thee (witte, zwarte en groene thee) en in chocolade. Die bevatten stoffen die de slaap kunnen verslechteren.

2.     Zorg dat je overdag voldoende daglicht ziet, Blijf niet binnen zitten en zorg dat je elke dag buiten komt. Dit zorgt voor de aanmaak van serotonine wat in de avond de melatonine aanmaak bevordert. Let er hierbij ook op dat je in de zomer niet de hele dag een zonnebril draagt! Wanneer je een zonnebril draagt wordt de aanmaak van serotonine namelijk minder.

3.     Ga niet ’s avonds laat nog fanatiek sporten. Dit zorgt ervoor dat er cortisol wordt aangemaakt waardoor je onrustiger bent en het langer duurt voordat je in slaapt valt.

4.     Zorg ervoor dat je ruim een uur voor je gaat slapen alle digitale schermen uit zet.
Kijk niet meer op je telefoon, kijk geen tv en zet je laptop uit. Het licht van deze apparaten laten jou minder melatonine aanmaken waardoor je minder snel in slaap komt en onrustiger slaapt.

5.     Beweeg overdag zoveel mogelijk! Bewegen verhoogt je serotoninelevel en dus in de avond je melatoninelevel. Dit zorgt er in de avond voor dat je sneller moe wordt en dieper slaapt.

6.     Alcohol zorgt ervoor dat je sneller in slaap valt. In de loop van de nacht zal het echter je slaap onderbreken en zul je minder lang in je REM-slaap komen waardoor je suffer wakker wordt.

7.     Last but not least, lach, ontspan en geniet vooral! Dit maakt namelijk het stofje oxytocine aan, een tegenhanger van cortisol dat zorgt voor ontspanning waardoor je uiteindelijk beter zult slapen.

Succes met deze tips!

Liefs, Imke
@happiestyou.nl



P.s. Vraag jij jezelf af hoe het zit met hormonen, aanwezigheid van stress, neurotransmitters en of voldoende herstel in het lichaam? Een EMB bloedtest kan hier inzicht in geven. Meer informatie of een afspraak maken? Klik hier of stuur een email naar yvonnevanhaastregt@gmail.com 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten