Pagina's

zaterdag 12 oktober 2019

Tips! Verbeteren van de insuline-gevoeligheid (deel 2)

TIPS! Verbeteren van de insuline-gevoeligheid deel 2 (zie hier deel 1 vorige blogpost).Waarom is het gunstig als de insuline-gevoeligheid optimaal is? Energie wordt hierdoor naar de cellen gebracht waar het daadwerkelijk gebruikt kan worden. Gebeurt dit niet heeft het lichaam het idee tekort te komen en blijf je een drang naar suikers en voeding ervaren. Te hoge en onnodige energie inname liggen op de loer, de bloedsuikerspiegel verhoogd en hierdoor wordt insuline in overmaat aangemaakt. Indirect heeft dit dus ook invloed op vetverlies en vetopslag. In positieve zin wordt vetopslag als energiebron gebruikt.


Hoe kunnen we dit beïnvloeden?

  1. Kies over het algemeen voor complexe ‘langzame’ koolhydraten (snelle koolhydraten zet je voornamelijk pre- en/of post-workout in afhankelijk van hoeveel tijd er tussen eten en sporten zit). Denk aan zoete aardappel, quinoa, havermout, noten/zaden crackers. Combineer koolhydraten met een vet- of eiwitrijk product. Ook hierdoor wordt de opname geremd en blijft de bloedsuikerspiegel stabieler. Vezels zijn hiervoor ook perfect! Combineer avocado in je fruitsmoothie, gebruik pindakaas in je havermout, ongezouten noten door de rijst, etc.
  2. Stel je ontbijt eens uit! Ga pas eten wanneer je honger hebt en je lichaam hier echt naar vraagt. Door dit af en toe te doen train je het lichaam die afgifte te verbeteren. Intermittent Fasting is hiervoor een goede tool. Dit is mede waarom men hier positieve effecten van ervaart. Sidenote: Het kan bevordelijk zijn om dit rustig met 30 min uit te bouwen.
  3. Een andere optie in ongeveer dezelfde categorie is om het te houden bij max. drie maaltijden per dag en niet tussendoor te snacken. Let op: ben je dit wel gewend dan zul je de ‘hoofdmaaltijden’ groter moeten maken om voldoende energie binnen te krijgen.
  4. Verminder stress! Grote boosdoener voor vele functies in het lijf, maar ook voor de afgifte insuline. 
  5. Kaneel! Een bewezen product dat helpt de bloedsuiker te stabiliseren. Dit is bijvoorbeeld ook waarom dit vaak met appel wordt gecombineerd. Niet alleen kwestie van smaak, ook goed voor de bloedsuikerspiegel. .


Ik ben benieuwd of jij één van deze tips gaat toepassen. Goodluck!

Liefs, Yvonne

Geen opmerkingen:

Een reactie posten