Pagina's

dinsdag 24 juli 2018

De meest gemaakte fouten tijdens het vasten


De meest gemaakte fouten tijdens het vasten - Intermittent Fasting - Na aanleiding van mijn bericht over Intermittent Fasting kreeg ik zoals eerder gezegd meerdere vragen van jullie. In mijn eerste blog hierover, lees hier, kon je vooral lezen wat intermittent fasting inhoud en wat mijn ervaring tot nu toe was. Nu 4 weken verder volg ik het nog steeds en wil ik jullie vragen verder beantwoorden. Dit aan de hand van meest gemaakte fouten tijdens het volgen van dit eetritme.

1. Onvoldoende micronutriënten
Hierbij moet je denken aan het eten van te weinig groenten en het daarbij missen van vitamines, mineralen en/of vezels. Dit komt meermaals voor aangezien je in een kortere tijd dezelfde hoeveelheid energie naar binnen probeert te krijgen. Men ervaart sneller een vol gevoel en hierdoor worden de micronutriënten (groenten en fruit) sneller vergeten. Probeer dit dus te voorkomen. Met name groenten zijn belangrijk. Wel kan het zijn dat je IF inzet om een 'cut' periode makkelijker te hanteren. Dit zal erop neer komen dat je minder voeding inneemt en daarbij vetmassa wilt verliezen. Ook dan geldt dit puntje, maar zal je naar mijn mening moeten schrappen in macronutriënten. Tevens moet je goed bekijken of het doel is om dus minder te eten binnen de 'niet vasten' periode. Als dat niet het geval is en je wel minder binnen krijgt, kan het zo zijn dat je jezelf onbedoeld slapper/energieloos of minder sterk tijdens het sporten gaat voelen. Klachten als hoofdpijn, dipjes en futloosheid etc kunnen ontstaan. Bekijk dit dus even goed!

2. Het gebruik van melk in de koffie
Dit kan zo een gewoonte zijn dat mensen dit vergeten. Melk (in iedere vorm, ook plantaardige) bevat kcal en dit zorgt voor een stijging in de bloedsuiker. Precies wat je wilt voorkomen. Al zijn het slechts -20kcal, het zorgt voor een stijging in de bloedsuiker en dat is wat de 'fast' breekt. Hiermee stop je het proces waarbij opgeslagen energie wordt verbruikt.

3. Je drinkt onvoldoende water tijdens het vasten
Wanneer je onvoldoende gehydrateerd bent, ben je ook niet instaat afvalstoffen af te voeren. Tijdens het vasten gebruik je op langer termijn vetten om aan energie te komen. En vet is vaak uit afvalstoffen opgebouwd.. dus wat gebeurd als jij te weinig water drinkt? Dan heeft ook het vet niet de mogelijkheid te worden vervoert. Afvalstoffen kunnen moeilijk naar de lever worden gebracht en verwerkt. Hier kun je juist klachten van ervaren of ziekjes van worden.

4. Mineralen
Mineralen zoals magnesium, natrium, kalium, fosfor, chloor, calcium zijn extra belangrijk wanneer je aan het vasten bent. Dit omdat het lichaam tijdens het afvoeren van afvalstoffen veel mineralen verliest. Ook door extra te drinken zal je sneller naar de wc gaan waarbij mineralen worden afgescheiden. Dit wil je zoveel mogelijk voorkomen aangezien mineralen mega belangrijk zijn voor onze cellen en algehele gezondheid. Fysiek en mentaal spelen ze een grote rol. Een tekort kan leiden tot vermoeidheid, lusteloosheid, concentratieproblemen etc.

5. Zout, magensium en kalium
Als extra aandachtpuntje onder de mineralen; zout. Een hele handige tip is om een halve theelepel zout door je water te doen. Hiermee maak je een isotone drank om te voorkomen dat teveel mineralen het lichaam verlaten. Zout trekt namelijk vocht aan. Een kleine truc die werkt en dit zorgt niet voor een stijging van onze bloedsuiker. Daarnaast is het nog beter om ook een halve theelepel wijnsteenzuur bakpoeder toe te voegen. Dit bevat veel kalium en is een goede combinatie met zout aangezien natrium en kalium in het lichaam samenwerken. Hierdoor werkt een tekort of een overschot elkaar niet tegen. Het is geen must, maar zeker het proberen waard als jij jezelf tijdens het vasten niet helemaal 'fit' voelt.

6. Negatieve invloed voor spieropbouw?
Daarnaast wilde vele van jullie weten of het mogelijk is om tijdens het vasten te sporten. Dit is als allereerst afhankelijk van persoonlijke voorkeur. Maar daarnaast ook gewenning. Het lichaam moet eraan wennen zonder eten te sporten als je dit voorheen wel deed. Bij mij was dit ook het geval, maar na een paar dagen ging dit super goed. Ik vind het nu juist veel fijner. Het lichaam wordt meer insuline gevoelig. Ten tweede, nee het kan geen kwaad wat betreft spiermassa. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat spieren niet worden afgebroken in de tijd dat jij vast, mits je tijdens de eetperiode voldoende energie, met name eiwitten binnen krijgt. Het gaat dus om de totale inname van de dag. Is deze voldoende dan zal dit de spieropbouw niet in de weg staan.


Houd deze punten in het achterhoofd en veel succes!

Mocht je nog vragen hebben kun je die natuurlijk altijd hier stellen of onder een foto op mijn Instagram @fitfoodhealthyvonne
Zie je daar!



Liefs, Yvonne

Geen opmerkingen:

Een reactie posten