Pagina's

maandag 28 oktober 2019

Orthomoleculair Darmvoedingsspecialist Natalie Rocha












Even voorstellen! Ik voel me vereerd, ik mag gaan bloggen voor Yvonne, maar eerst zal ik mezelf even voorstellen. Mijn naam is Natalie Rocha, ik ben half Portugees en woon samen met mijn man Frank en twee Greyhounds Den & Tinco ten noorden van Amsterdam. Ik ben Francofiel, Bourgondiër, orthomoleculair darmvoedingspecialist en ontwikkel het liefst gezonde recepten.

Waar komt mijn interesse voor voeding vandaan?
Mijn interesse naar gezonde voeding begon toen ik er achter kwam dat ik het niet zo lang volhield om op een pizza hard te lopen. Ik wilde mijn conditie verbeteren en had me opgegeven voor de sportschool. Eenmaal lid geworden was ik meer sponsor dan actieve deelnemer. Door eenmaal de knoop door te hakken en ervoor te willen gaan was ik niet meer te stoppen en zocht ik een manier om mijn lichaam te versterken en in shape te krijgen. Ik vond krachttraining leuk en stond in mijn tijd als enige tussen de mannen aan mijn spieren te werken.

Ik begon met het ‘schoon’ eten zonder pakjes en zakjes, at veel eiwitten, vetvrij en light. Ik deed zelfs de opleiding diëtist want ik wilde zoveel mogelijk uit mijn voeding halen. De sportschool werd mijn tweede thuis en ik deed werkelijk alles voor mijn sport, maar deze manier van koken en leven zorgde er uiteindelijk voor dat ik me fysiek steeds slechter ging voelen.

Ik was 6 dagen per week in de sportschool te vinden, ik deed wekelijks een flinke ronde op de skates, fietse dagelijks 30 km naar mijn werk en liep daarnaast hard naar de sportschool als opwarming en afkoeling. Spierpijn was voor mij gewoon, want dit was een teken dat ik goed bezig was. Zo kon ik telkens zwaarder trainen en mezelf verbeteren. Ook onze vakanties boekten we met een sportlocatie. Het begon toen ik mezelf verstapte in een vakantie. Ik kon niet meer sporten. Het gekke was dat mijn spierpijn bleef. Er werd een slijmbeursontsteking geconstateerd, waarbij jaren later bleek dat dit de verkeerde diagnose was.

Verandering!
Ik kon mezelf niet meer uiten in mijn sport en had het niet naar mijn zin op mijn werk. Ik was mezelf niet meer, wist niet meer wat ik wilde en had dagelijks veel pijn. Van spierpijn tot een blaasbodemontsteking, tot een slecht werkende schildklier, tot lusteloosheid, dagelijks hoofdpijn, chronische vermoeidheid, chronisch verkouden, opgezette buik, verstopping, diaree, depressieve gevoelens die uiteindelijk leiden tot een burn-out.   

Ik was 26 toen het begon en kreeg 12 jaar later de diagnose fibromyalgie.
Het voelde als een verlichting, eindelijk werd ik begrepen, mijn ziekte zat niet tussen mijn oren maar had een naam. En wat voor een, een naam die ik niet eens uit kon spreken.

De euforie van mijn ziekte uitslag duurde maar kort want toch begreep ik niet wat deze ziekte was. Ik ging me er meer in verdiepen en vond het toen nog vager dan eerst. Het hokje fibromyalgie bleek een eindstadium van onverklaarbare klachten. Als er niets in je lichaam aantoonbaar is, alles uitgesloten is en alle bloeduitslagen goed zijn, maar je nog steeds klachten hebt die onverklaarbaar zijn dan heb je volgens de specialisten fibromyalgie. Ik ben te eigenwijs geweest om dit te aanvaarden en ben zelf opzoek gegaan naar oplossingen om mijn ziekte onder controle te krijgen.

Omdat voeding altijd mijn interesse had kwam ik op de voedselzandloper uit en ging dit volgen. We pasten onze voeding aan en gingen van yoghurt over op soja yoghurt alleen kreeg Frank na een tijd reumatische klachten.

Natuurvoedingsdeskundige
Ik wist het niet meer, wat is nu gezond? Je hoort en leest er zoveel over… Het internet staat er vol mee, ik zag door de bomen het bos niet meer. Ik wilde geen medicijnen slikken. Ik besloot de opleiding tot orthomoleculair natuurvoedingsdeskundige te gaan volgen. Door mijn opleiding kwam ik er achter dat soja helemaal niet zo gezond is en dat dit de reumatische klachten bij Frank veroorzaakte. Zeker de jonge meiden kunnen dit vanwege het veranderen van de hormonen beter laten staan. Ook was ik verbaasd dat ik deze informatie niet eerder op school had geleerd.

Ik paste de theorie van mijn opleiding in de praktijk toe en leerde wat voeding echt voor je lichaamscellen kan betekenen in plaats dat ik in mijn dieetopleiding leerde over de schijf van 5. Ook leerde ik over de systemen die in je lichaam samenwerken en dat de darmgezondheid bepalend is voor je algehele gezondheid. Zo is glutenvrij niet altijd gezonder omdat dit nog veel rijst, maïs- en aardappelzetmeel bevat dat eigenlijk gewoon suiker is en je nog steeds last kan hebben van een opgeblazen gevoel.

Klachtvrij!
Nu inmiddels 7 jaar later ben ik energieker dan ooit en zijn mijn klachten verdwenen. Wel weet ik nu dat ik 2 wervels boven in mijn rug heb die door het niet tijdig rechtzetten van mijn heup (misstap) licht versleten zijn en ik hier dagelijks pijn van heb. Ook ben ik me bewuster van mijn eigen gedrag door de opleiding cognitieve gedragtherapie en persoonlijk meesterschap en kan ik hierdoor beter met mijn pijn omgaan.

Ik verdiep mijn kennis nog steeds. Ik vind darmbacteriën fascinerend en verbaas me er nog steeds over dat deze minuscuul kleine ‘beestjes’ ons helpen gezond te blijven. Ik eet dan ook niet meer onder het mom van: ‘o’ jee dat is niet zo goed voor de lijn’. Ik eet nu bewust voeding dat goed is voor mijn darmbacteriën en het leuke hiervan is dat je ervan zelf op een natuurlijke manier van afvalt.

Ik werk sinds 2018 samen met MyMicroZoo dit zijn wetenschappers die onderzoek doen naar darmgezondheid en ontlasting voor particulieren analyseren. Ik lees de testuitslagen uit en schrijf hiervoor voedingsadvies op maat. Ook ben ik aangesloten bij Howest Toegepaste Gezondheidswetenschappen en het Weizmann Institute die onderzoek doen naar voeding per individu op bloedsuikerniveau. Zo kan havermout voor mij gezond zijn en zorgen dat ik afval, maar er bij jou voor zorgen dat je er van aankomt.

Ik vertaal de theorie uit de wetenschap naar de keuken en vind het leuk om gezonde gluten- en lactosevrije recepten te ontwikkelen met af en to een quilty pleasure. Zo kan je deze manier als levensstijl maken en hou je het makkelijk een leven lang vol.

Wat kun je verwachten?
Ik wil met jou gaan delen wat mijn interesse heeft en mij bezig houdt op het gebied van (darm)gezondheid, ervaring uit de praktijk, positiviteit, gezonde recepten en nog veel meer.

Omdat ik me nu zo goed voel motiveert het mij ook om met mijn nieuwe levensstijl door te gaan en wil ik mijn kennis graag met je delen.

Het leven is tekort om zolang op onderzoek te moeten zijn, terwijl er zoveel simpele oplossingen binnen handbereik liggen.  

Ik hoop je te kunnen inspireren, motiveren, te prikkelen en wil je laten zien dat je lichaam een zelf-herstellend vermogen heeft en je gedachten je onverklaarbare klachten kunnen beïnvloeden. Jij bent de enige die jezelf kan genezen!

Liefs, Natalie



Geen opmerkingen:

Een reactie posten