Pagina's

donderdag 4 april 2019

Hoe krijg je meer energie?

Gastblogger Rachel - Hoe krijg je meer energie? - Het hebben van voldoende energie. De motor achter bijna alles. Hoe je functioneert en hoe je je voelt hangt af van hoeveel energie je hebt. Hoe vaak gebeurt het je niet dat je vermoeid thuiskomt, hele avond voor de buis wilt hangen en geen zin hebt om te koken of te sporten. Of dat je op school of werk zit en je je dag niet kunt beginnen zonder een (of twee) kop koffie.

Natuurlijk verschilt het ook per persoon. De een barst van de energie en de ander weet niet waar die het vandaan moet halen. Dit kan met een hele boel factoren te maken hebben. Hieronder geef ik een aantal tips die je helpen om gedurende een dag meer energie te hebben en over te houden.


Neem vaker een pauze & beweeg
Dit is eentje die ik zelf soms ook wel lastig vind. Soms zit je zo in een project of opdracht dat je maar blijft doorgaan. Maar juist, wanneer je het even onderbreekt, door even een kop thee te halen of een rondje te lopen, zet je je 'hart' weer meer aan het werk, wat ervoor zorgt dat je bloedsomloop door je hele lichaam, en ook in je hersenen, goed blijft doorstromen. Zo creĆ«er je weer meer focus.



De juiste voedingsstoffen
Wat eet jij op een dag? Is het koolhydraatrijk of juist niet? Voeding die bewerkt is of die juist nog in de puurste vorm te vinden is? Wat je op een dag eet kan invloed hebben op je energieniveau. Wanneer je voeding eet die koolhydraatrijk is, zoals pasta en andere graanproducten, kun je eerst een piek ervaren en vervolgens een inkakmoment (lees: after-dinnerdip, after-lunchdip of een 4-uurdip).
Dit komt doordat de koolhydraten worden omgezet naar suikers, wat je bloedsuikerspiegel doet stijgen (de piek). Om het weer 'stabiel' te maken, produceert je lichaam insuline. Dit kost je lichaam energie om te maken, wat kan resulteren in een inkakmoment. Dit is net zo bij bewerkte voeding. Bewerkte voeding is voornamelijk etenswaren dat in de supermarkt te vinden is (lees: hagelslag, vla, tussendoortjes etc.). Dit is eten dat je lichaam niet herkent als 'voedsel' en extra energie zal kostten om te verwerken.


Tip I: Over het algemeen krijg je het meest energie van het eten van meer groente, fruit, noten/zaden, eieren en bewogen vlees/vis.

Tip II: Rauw voedsel eten als salades kan je lichaam ook energie kostten en is niet altijd handig wanneer je chronisch moe bent of een chronische ziekte ervaart. Je lichaam heeft dan al moeite met het verdelen van energie en hierin kun je dan beter je lichaam tegemoetkomen door het eten al te koken of te bakken.

Ontspanning
Dat klinkt misschien tegenstrijdig – meer ontspanning nemen – maar dat is het niet. Je energielevel kan moeilijk de hele tijd pieken. Het is ook van belang dat je kunt afschakelen. Je hebt bijvoorbeeld een stressvolle dag gehad, zit misschien daardoor juist hoog in de energie, maar niet op een hele prettige manier. Hierbij is het van belang dat je lichaam deze stresshormonen wel kunt afschakelen en daarmee je jezelf weer kunt opladen.

Tip: Magnesium kan daarbij helpen. Wanneer je niet genoeg magnesium binnenkrijgt, kun je moeilijker afschakelen. Je kunt het via je voeding halen, maar ook via olie smeren of middels een (voeten)bad.


Hart een sprongetje maakt
Ga eens bij jezelf na waar je energie van krijgt. Pak een pen en papier of schrijf in je notities op je telefoon het antwoord op deze vragen: Waar krijg ik energie van? Wat vind ik echt leuk om te doen? Bij wie krijg ik energie? Wat zou ik diep van binnen echt willen doen? Wat is mijn droom? Probeer eens de kern op te zoeken, je gedachtes erover los te laten en jezelf deze vragen te stellen. Misschien komt er niet direct een antwoord, maar kan dit een paar dagen later komen.



Schrijf je gedachtes op
Nadenken kost ontzettend veel energie. Vooral de gedachtes die maar blijven rondmalen. Dag in dag uit. Je moet bijvoorbeeld de afwas nog doen, boodschappen halen en een vriend nog dat ene berichtje sturen. Van die gedachtes waar je liever niet teveel aandacht aan wilt besteden, maar wel elke keer terugkomen. Deze gedachtes kosten energie en maakt je minder effectief.



Tip: Schrijf deze gedachtes op. Door ze op te schrijven, hoeven ze niet meer in je hoofd rond te dwalen. En dat scheelt energie.


Blijf op de hoogte & volg me via: FacebookInstagramLinkedIn & Twitter.

Tot de volgende blog!


Liefs, Rachel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten