Pagina's

donderdag 28 juni 2018

Factoren die het eetpatroon of fysiek kunnen bepalen

Factoren die het eetpatroon of fysiek kunnen bepalen - Afgelopen week deelde ik in een post op mijn Instagram over het feit dat geen enkel persoon hetzelfde voedingspatroon vraagt. Zelfs niet als we het hebben over hetzelfde geslacht, leeftijd, lengte, activiteit etc. Verschillende factoren zijn van belang. Nu heb jij dit vast al wel eens eerder gehoord, maar vandaag wil ik hier graag iets dieper op ingaan. Niet iedereen zal de straks genoemde factoren namelijk meenemen in het maken van een voedingsschema of advies. Daarentegen wel hetgeen wat super belangrijk is en uiteindelijk veel verschil kan maken. Juist de kennis die niet iedere voedingscoach zomaar bezit.
Mijn ervaring
Persoonlijke ervaring heeft er toe geleid dat ik een tijd geleden meer wilde leren. Ik koos de richting orthomoleculaire voeding, omdat het heel erg in lijn staat met hoe ik over voeding denk en wat naar mijn mening het beste is voor het lichaam. Wil je precies weten wat orthomoleculaire voeding/leefwijze inhoud dan raad ik je aan dit even te Googlen. Regel nummer 1 staat altijd voorop en dat is dat juist één aanpak nooit bij iedereen werkt. Dit blijkt ook duidelijk uit de praktijk en misschien dat je dit zelf ook hebt ervaren. Je buurvrouw slaagt wel met een koolhydraat beperkt dieet, en jij niet. Best logisch, want anders zou het spelletje van de juiste voeding voor de mens best wel makkelijk zijn en zouden er heel wat minder mensen zijn met overgewicht en/of gerelateerde klachten.

One size fits all?
Om iemand zo goed mogelijk te kunnen helpen is het van belang om te weten wat momenteel iemand zijn gezondheidsstaat is. En dat op alle vlakken. Fysiek, mentaal, maar ook de zogenoemde 'gezondheidsladder' in het algemeen. Wat heeft de persoon in kwestie in zijn leven meegemaakt, zijn er ziektes/klachten uit het verleden van belang. Omgevingsfactoren, familie etc. Allemaal factoren die het functioneren van het lichaam en dus het eetpatroon van nu kunnen beinvloeden.

Factoren

Gevoeligheden voor de darmen

Hierdoor raakt de darmwand geïrriteerd en kun je last krijgen van opgeblazen gevoel, krampen, onregelmatige stoelgang etc. Op den duur kan dit zelfs er voor zorgen dat auto-immuunziektes, allergieën en klachten als eczeem etc.kunnen ontstaan. De darmen kunnen daardoor hun functie niet meer goed uitvoeren. Hierdoor wordt voeding minder goed verteert en kan het lichaam de voedingstoffen niet goed opnemen. Het opeenvolgende effect daarvan is dat tekorten kunnen ontstaan wat leid tot weinig energie, mentale problemen en lichamelijke klachten. Het is dus eigenlijk een hele vervelende vicieuze cirkel waar je moeilijk uit komt. Die darmen zullen daarom eerst moet worden ondersteunt om überhaupt de focus te kunnen leggen op fysieke doelen en/of afvallen.

Jo-jo effect en streng dieet
Al jaren last van het jo-jo effect of ben jij op (te) streng dieet geweest waarbij weinig calorieën worden gehanteerd of productgroepen worden weggelaten? Dit zorgt voor een verstoord metabolisme (verbranding) in het lichaam. Wat gebeurd is dat het lichaam alsmaar bezig is voor zichzelf een fijne situatie te creëren. Het lichaam is vanuit de oertijd er op gebouwd dat wanneer men een tijd geen eten krijgt of honger ervaart, het lichaam voedingstoffen zal vasthouden. Dit betekend dat de verbranding in het lichaam lager wordt, omdat het lichaam letterlijk de binnengekomen stoffen nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren. Het 'spaart' als het ware calorieën. Dit proces kun je alsmaar in gang zetten tot het lichaam stop zegt en zijn verbranding eigenlijk uit zet. Het gevolg dat ontstaat is dat je steeds minder kan eten om niet in gewicht aan te komen en de verbranding steeds lager wordt. Stel je stopt met diëten en het lichaam krijgt weer meer energie door middel van voeding binnen, dan zal jij automatisch weer in gewicht aankomen. En vaak nog meer als voorheen, omdat die verbranding dus is aangepast aan een lagere calorie-inname.

Niet getreurd, dit proces is zeker omkeerbaar, maar dit vergt wel degelijk wat kennis en tijd. Helaas hebben heel veel mensen hier last van, maar wordt er in de meeste gevallen niks mee gedaan door onwetendheid en/of voedingscoaches/diëtisten die hier niet mee aan de slag gaan. J
e zult eest die verbranding aan willen pakken, wil je überhaupt ooit je streefgewicht behalen, dit gewicht behouden en niet altijd op dieet zijn. Is dat een beetje te begrijpen?

Standaard producten
Denk aan de gewoonte om altijd hetzelfde te eten. Of dit nu gezonde voeding is of niet. Je krijgt teveel van dezelfde voedingstoffen binnen waardoor tekorten oplopen en het lichaam gaat tegenwerken. Ook hier met name de darmen die hier onder lijden. Bepaalde vitamines en mineralen kunnen namelijk in het lichaam stapelen. Ze werken samen, dus als bijvoorbeeld van het ene mineraal heel veel binnenkomt en het andere veel te weinig dan gaat het lichaam tegenwerken. En dit uit zich in een tal van uiteenlopende klachten. Het is dus niet goed om voor een hele lange periode altijd hetzelfde te eten. Je bouwt hiermee in de meeste gevallen eigenlijk gevoeligheid op. Je moet het zien als een emmer die gaat overlopen. Hoe gezond die producten ook zijn. (Te-)veel is nooit goed. Zorg daarom voor een goede variatie in met name groenten en fruit. Dit geeft het lichaam de juiste voedingstoffen, vitaminen en mineralen om goed te kunnen functioneren en een gevoeligheid te voorkomen.

Een depressie, lage stressrespons en de invloed van hormonen
Stress zorgt ervoor dat stresshormonen zoals cortisol vanuit de bijnier worden aangemaakt. Dit is het hormoon wat zeker progressie en/of het afvallen negatief beïnvloed. Het zorgt ervoor dat insuline niet meer op de juiste manier wordt afgegeven waardoor glucose minder goed kan worden gebruikt. Het lichaam houd hierdoor (bij een overschot) koolhydraten en vetten vast waardoor het als vet kan worden opgeslagen in het lichaam. Het lichaam raakt ontregelt en houd vervolgens ook extra vocht vast. Zo zijn er nog meer (negatieve) gevolgen die in gang worden gezet als reactie op stress. Zo heeft vaak een depressie, trauma, psychische/lichamelijke problemen etc. een constante invloed op hormonen. En dat is precies wat je zoveel mogelijk wilt voorkomen.

De reden dat ik dit schrijf is eigenlijk om te laten inzien dat er ontelbaar veel redenen kunnen zijn waarom een bepaald voedingspatroon en/of methode goed bij jou zou passen of juist niet. Andersom gezegd dus ook heel wat redenen waarom een bepaald voedingspatroon op dit moment mogelijk niet werkt. Zo kunnen bepaalde klachten die specifiek in de meeste gevallen wel op te lossen zijn er al voor zorgen dat jij niet afvalt of klachten etc. ervaart.


Wie weet helpt dit jou bepaalde klachten bij jezelf eens goed na te gaan. Heeft dit invloed op het functioneren van het lichaam en dus het uitblijven van progressie?


Ik zou je graag helpen! Vragen mag je mij altijd stellen :)

Liefs, Yvonne

Geen opmerkingen:

Een reactie posten