Pagina's

donderdag 1 maart 2018

Fysiek verschil tussen de man en vrouw

Man VS Vrouw. Wie zijn er fysiek sterker? Iets waar we het met z'n allen niet zoveel over praten, maar wat we eigenlijk wel weten.. Sommige dingen zijn eerder weggelegd voor de man en andere dingen zijn eerder weggelegd voor de vrouw. Maar hoe komt dit? Ooit over nagedacht? Natuurlijk heb ik alleen een verklaring voor de punten die in mijn vakgebied liggen, dus daar leg ik dan ook vandaag de focus op. Zoals je aan de titel al kon zien, het fysieke verschil tussen de man en vrouw.

Biceps vs Getraind
Als allereerst en meest voor de hand liggende ga ik het natuurlijk hebben over het ontwikkelen van spieren. Hoewel, dit toch wel een aantal jaar heeft geduurd is inmiddels de vrouw er volgens mij voor een groot gedeelte ondertussen ook wel van overtuigd dat wij niet net zoveel spier kunnen ontwikkelen als de man. Vrouwen waren voornamelijk 'bang' té gespierd te worden bij het doen van krachttraining, maar ik denk dat er voldoende voorbeelden aan te wijzen zijn, inclusief mijzelf, om hier niet in te geloven. Het is namelijk onzin. Een vrouw produceert nu eenmaal onvoldoende testosteron om die hoeveelheid spiermassa in dergelijke mate op te bouwen. Simpel, maar true. Je kunt als vrouw dus zoveel krachttraining doen als je wilt, het lichaam is gewoonweg tot een bepaalde mate in staat deze spieren te ontwikkelen. En vrouwen die er toch zo uitzien alsof het mogelijk is eruit te zien als een man... Yes, die hebben hier iets voor gebruikt; wat zeg ik? Testosteron of iets van een groeihormoon tot zich genomen om dit in gang te zetten. Wil je absoluut niet en ook nog eens harstikke ongezond. Lekker krachttrainen, de mannen hun spieren laten groeien en dan weten we in ieder geval duidelijk waar dat testosteron zit.

Afgetraind vs Duurtraining
Helaas, maar waar vrouwen hebben nu eenmaal meer vetweefsel als mannen. Klinkt nu negatief (is het in de meeste gevallen soms ook wel, Oeps!), maar dat vetweefsel heeft natuurlijk een functie. Het vrouwelijke hormoon oestrogeen zorgt namelijk voor een effectievere vetopslag. Vrouwen hebben hierdoor meer onderhuids vetweefsel waardoor ze meer drijfvermogen hebben. Tevens, hebben wij vrouwen meer vet te verbranden waardoor de totale vetverbrandingscapaciteit toeneemt. Dit is gunstig wanneer men een beroep doet op deze vetten tijdens bijvoorbeeld duurtraining waarbij deze vetten voordelig zijn en de prestatie verhogen. Vrouwen worden daarmee nog wel eens onderschat. Hierom zouden vrouwen  over het algemeen meer gebouwd zijn om duurtraining te doorstaan. Wil overigens niets zeggen over het feit dat dit voor vrouwen de beste manier zou zijn om te bewegen. Daarvoor zijn namelijk nog vele andere factoren van belang die we hier nu niet bespreken.

Grof vs Fijn 
Qua motorieke vaardigheid zijn er ook tegenstellingen. Dit heeft te maken met de hersen-lichaam coördinatie die daarnaast nog eens per individu erg kan verschillen. Zo hebben we de grove motoriek en de fijne motoriek. Je kunt het waarschijnlijk al raden, maar de grove motoriek is meer voor de mannen weggelegd en de fijne motoriek is bij vrouwen beter ontwikkeld. Dit zou ook kunnen verklaren waarom oefeningen als squats, deadlifts en andere compound oefeningen als makkelijker worden ervaren door mannen. Dit heeft tevens te maken met het feit dat mannen een grotere hoeveelheid type 2 spiervezels bezitten die het mogelijk maken meer kracht en snelheid te kunnen genereren. Zorgt er wel voor dat vrouwen meer oog hebben voor detail.

High intensity vs Low intensity
Over het algemeen is bekend dat de spieren van de vrouw eerder zullen verzuren als die van de man. Dit verschil zou simpelweg kunnen worden verklaard doordat vrouwen minder zuurstof produceren. Bij onvoldoende zuurstof tijdens inspanning ontstaat namelijk de melkzuur dat verzuring veroorzaakt. Spieren kunnen zich dan minder goed samentrekken waardoor je een moe gevoel ervaart, branderige spieren ontstaan en een stijf gevoel het gevolg is. Vaak is dit bij inspanning van korte duur met veel intensiteit. Bij duursporten met een lage intensiteit ontstaat dit veel minder snel. Dit gezien het feit dat melkzuur dan sneller wordt afgevoerd. Spierpijn in het algemeen voorkomen zijn heel wat trucks voor: voldoende slapen en rust tussen de trainingen en/of spiergroepen, voldoende water drinken (minimaal 2/2,5 liter), eten van eiwitten (met name na de training), stretchen en/of foamrollen en eventueel suppleren van magnesium. Deze punten zijn natuurlijk afhankelijk per persoon en conditie en kunnen veranderen naar mate van trainingsniveau.

Mannen lijken misschien beter uit de verf te komen, maar vrouwen hebben natuurlijk nog ontelbaar veeeeeeeeel andere kwaliteiten. En laat ze ondertussen lekker doen geloven alsof  jij niks van deze bovengenoemde feitjes afwist. Dan kun je simpelweg het tegendeel bewijzen.. :)

Liefs, Yvonne


Geen opmerkingen:

Een reactie posten