Pagina's

zondag 31 december 2017

Dieet of levensstijl?

Dieet of levensstijl? We kennen allemaal het woord ‘dieet’, maar is dit eigenlijk de juiste term om nog te gebruiken. Veel mensen lijken een gezonde levensstijl nog steeds te zien als dieet, maar zou een andere benaming of kijk op de gezonde manier van eten/gewoontes niet helpen er beter in te slagen?
Over het algemeen is men steeds meer bezig met gezondheid, maar (te) vaak voor een kortere periode. Januari komt nu echt in zicht en ik weet zeker dat jij meerdere personen in de omgeving kan benoemen die het ook dit jaar weer gaan proberen vol te houden. Het starten van een dieet is namelijk naar mijn mening volledig de verkeerde benaming als men een bepaald eetpatroon zou willen volhouden en de resultaten hiervan zou willen behouden op langer termijn. Let me explain..

Natuurlijk kun je er een bepaald eetpatroon op na houden. Niks mis mee. Maar dit is natuurlijk in te vullen op velen manieren en afhankelijk van ieder zijn doel. Een dieet wordt vaak benoemd wanneer men er bewust voor kiest een periode minder te snoepen. Niks mis mee als je hiermee wat kilo’s verliest, jezelf beter voelt en daarna meer de balans hebt gevonden. In de praktijk komt het er vaak op neer dat men heel streng begint, maaltijden overslaat, zichzelf regels oplegt, energie verliest, resultaten tegenvallen, motivatie verlaagd, behoefte aan ‘ongezond’ voedsel toeneemt en men uiteindelijk terug valt in het oude patroon. Herkenbaar? Welkom tot het gevreesde jo-jo effect waar menig mens elk jaar weer mee worstelt.

Diëten
Een koolhydraat arm dieet, vet vrij dieet, shake dieet, sapjeskuur, eiwit dieet, crash dieet… En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Er zijn een tal van verschillende diëten waardoor men niet meer weet wat werkt en wat de gezondste manier is om gewicht te verliezen én dit zo te behouden. De vele vragen rondom diëten is logisch gezien het feit dat rondom voeding zoveel verschillende informatiebronnen zijn.

Balans in 2018?
Allereerst is ieder persoon anders waardoor ook iedereen anders reageert op voeding en afvallen. Ik ben geen voorstander van diëten. Gezond leven is namelijk een levensstijl en niet een bepaalde periode van minder eten. Als je echt gewicht wilt verliezen en dit ook wilt behouden zal je simpelweg gezond en voedzaam moeten eten en/of meer beweging moeten toevoegen. Natuurlijk mag je af en toe iets lekkers, maar de valkuil is vaak dat dit niet bij af en toe blijft. De grote zoektocht naar balans.


Wat is dan wel de oplossing?
De basis die je niet wilt vergeten. Het is ook bij gewicht verliezen nog steeds belangrijk iedere dag alle voedingsstoffen binnen te krijgen, want deze voedingstoffen (koolhydraten, vetten, eiwitten) heeft het lichaam nodig (yes, ook om af te vallen). Vergeet hierbij ook niet de micronutriënten (vitaminen & mineralen). Kies voor voedzame producten met weinig suiker en verzadigde vetten. Let op portie grootte en bekijk eens hoeveel jij precies op een dag binnen krijgt. Bewustwording is de eerste stap. Dit kun je doen door de producten te noteren of dit in te vullen middels een App zoals My Fitness Pall. Zorg in ieder geval dat je energie in balans is. Hoeveel gaat er in en hoeveel gaat er, mede door beweging etc. weer uit? Als dit in de juiste verhouding is heb jij zeker geen dieet nodig. Wil je afvallen, dan zal je extra moeten bewegen en/of de kcal inname moeten verlagen.


Ik hoop dat ik jullie in het kort heb kunnen uitleggen waarom diëten geen goede manier van afvallen is. Het werkt voor een korte periode, maar daarna verval je weer snel terug in het oude eetpatroon. Dit komt omdat een dieet vaak niet is vol te houden is en omdat je niet leert gezonde product keuzes te maken. Je moet gezond eten namelijk niet zien als een dieet, want van gezond eten mag je best veel hebben. Vaak zijn mensen gewend aan een eigen manier of smaak van eten en dat maakt het moeilijk om verandering aan te brengen. Wees creatief, neem een kijkje bij mijn recepten, wees niet te streng, zet wel door en geniet in de basis van gezond eten. Dan hebben we die diëten in 2018 helemaal niet meer nodig.


Liefs, Yvonne

Geen opmerkingen:

Een reactie posten