Pagina's

woensdag 17 december 2014

Vlees...

























Vlees...Mannen en misschien ook wel veel vrouwen kunnen helaas bijna niet zonder.
Het meeste vlees bevat veel verzadigd vet, waar we liever niet teveel van binnen krijgen.

Daarom hier een plaatje met een klein assortiment van vleeswaren.
Welk vlees bevat er nou veel verzadigde vetten en welke kun je met een gerust hart eten?
Op de foto kun je verschillende vleessoorten zien. Daarbij staat aangeven wat voor een vleessoort het is. Sommige zijn best lastig van elkaar te onderscheiden. Daarom wil ik op deze manier ook laten zien over wat voor een stukje vlees we het nou hebben.
Je ziet 4 rijen die je van boven naar beneden moet lezen.
De eerst rij is het vlees dat het meest mager is. De rij ernaast is het vlees dat ook nog wel mager is, maar iets je vetter als de eerste rij. De derde rij bevat vlees met een gemiddeld percentage aan verzadigd vet. En de laatste rij zijn de vleessoorten die het meeste verzadigd vet bevatten.
Hieronder een overzichtelijk schema.

Rij 1: het meest mager 
-tartaar
-biefstuk
-fricandeau
-hamlap
-kalfsoester

Rij 2: mager (voor de afwisseling)
-blinde vink
-rosbief
-sukadelap
-kalfskotelet
-haaskarbonade

Rij 3: redelijk mager (voor heel af en toe, CHEAT)
-schnitzel
-gehakt
-hamburger
-lamsbout
-schouderkarbonade

Rij 4: bevat veel verzadigd vet (beter van niet)
-worst
-rookworst
-lamsrack
-slavink
-speklap


Zoals je dus kunt zien zijn er ook heerlijke stukjes vlees die je gerust kunt eten. Vlees is een belangrijke bron van eiwit, dat een goede bijdrage levert aan een gezond eetpatroon. Maar probeer ook eens een dag geen vlees te eten. Je kunt dit makkelijk vervangen door bijvoorbeeld  ei of vleesvervangers. Goed voor jezelf en ook nog eens goed voor het milieu. Want ook wij Nederlanders kunnen best een dagje zonder vlees. Nietwaar?! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten