vrijdag 10 maart 2017

Waarom is slaap en voldoende rust zo belangrijk?

Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer 30% van de mensen in Nederland last heeft van slaapproblemen. Slaapproblemen hebben verschillende oorzaken en hoeven dus niet altijd ernstig te zijn. Wel maakt bijna iedereen deze slaapproblemen mee.
Er zit wel verschil tussen een slaapprobleem en een slaapstoornis. Slaapproblemen zijn bijvoorbeeld moeite met inslapen, enge dromen of vroeg wakker worden. Dit heeft vaak te maken met gebeurtenissen uit het dagelijks leven. Een slaapstoornis kan ontstaan wanneer problemen zich voor 3 á 4 weken aanhouden. Voorbeelden hiervan zijn overmatige slaperigheid, slaapaanvallen en ademhalingsstoornissen.

Gevolgen van slaaptekort

Slaaptekort kan op langer termijn voor verschillende negatieve gevolgen zorgen. Daarom is het belangrijk dit zoveel mogelijk te voorkomen. De volgende effecten kunnen zich voordoen wanneer geestelijke en/of fysieke gezondheid wordt aangetast:
·Verminderde cognitieve vaardigheden
·Het ontstaan van een depressie: het dag- en nachtritme wordt teveel verstoord
·Gewichtstoename: te weinig slaap zorgt voor een verstoorde hormoonhuishouding.
  De hormonen Leptine (verhoogd de eetlust) en Ghreline (geeft signaal af aan de hersenen om meer te eten) raken daardoor verstoord.
·Hart- en vaatziekten: de hoeveelheid stresshormonen worden met de nachtrust onvoldoende verminderd
·Diabetes: te weinig slaap heeft een negatief effect op het verlagen van de bloedsuiker  
Tips! Hoe kunnen we deze problemen voorkomen?
·   Beweeg: probeer iedere dag minstens 30 minuten te bewegen. Dit zorgt ervoor dat je meer energie kwijtraakt. Te laat en intensief sporten vlak voordat je naar bed gaat is daarin tegen ook niet goed, omdat je lichaam hierdoor te weinig in ruststand komt om in slaap te komen.
·   Ontspanning: het is belangrijk ontspannen te zijn voordat je naar bed gaat. Lees een boek, doe je telefoon weg, stap onder de douche, luister naar rustige muziek en demp het licht in de kamer. Dit activeert een slaapritme.
·   Stress: zijn er dingen die jou teveel bezighouden in het hoofd, schrijf deze dan op voordat je gaat slapen. Dit voorkomt dat je gaat liggen woelen en niet in slaap komt.
·   Eten en drinken: een te grote maaltijd voor het slapen kan invloed hebben op het inslapen. Daarnaast is suiker een killer. Dit zorgt voor snelle energie in het lichaam waardoor het lichaam niet in ontspan-modus raakt. Hetzelfde geldt voor cafeïne. Ook teveel drinken kan het slapen verstoren doordat je s ’nachts naar het toilet moet.
Persoonlijk slaap ik met een goed matras ook veel beter. Sinds kort slaap ik op 'Emma'. Dit specifieke matras heeft mijn nachtrust erg verbeterd. Omdat ik vanaf kleins af aan al een holle rug heb is het fijn dat het matras zich vormt naar mijn lichaam. Dit maakt het zo comfortabeler. Daarnaast heb ik met dit matras echt verschil in warmte gemerkt. Normaal ben ik een echte kou kleum, maar sinds dit matras heb ik het nooit meer koud. Raar, maar waar. Ben je benieuwd geworden dan kun je hier even een kijkje nemen. Aanrader! Investeren in een goede nachtrust is voor mij zeker geen onzin meer.

Voldoende slaap en kwalitatief goed slapen is dus belangrijk voor de algehele gezondheid. De nodige hoeveelheid slaap is per persoon wel verschillend. Dit is afhankelijk van DNA, geslacht, activiteit en ook gewenning speelt een rol. Voor de meeste mensen geldt een richtlijn van 8 uur slaap per nacht.

Sleepwell tonight!

Liefs, Yvonne

Geen opmerkingen:

Een reactie posten